Co s fotbalem?

Trochu mne nadzvedla media, která řeší Lafatovu penaltu.....Tady je můj názor......

  Lafata podvodník. Lafata lhář. Lafata špatný příklad pro děti. Lafata je špatný reprezentant. Toto všechno jste si mohli přečíst a poslechnout v naší televizi a tisku. Dokonce i Milan Baroš si přisadil. Pamatujete na Milana před pár lety? Jak byl kritizován za létání při každém zákroku? Ale nechci psát o Barošovi ani o jiných konkrétních fotbalistech. Mrzí mne, že se neměří všem stejným metrem. U jednoho šikovnost hráče. U druhého podvod, podraz a znesvěcení fotbalu. Proč komentátor u jednoho hrubý faul omlouvá bojovností a u druhého je to jistý úmysl? Mám dojem, že pokud by pan Švancara dobře nesledoval televizní záznamy, nikdo by neviděl záznam situace, kde se prokázal neooffside Lafaty v gólové situaci.( Tento záznam jsem v živém přenosu nezahlédl.) Proč i v jiných zápasech neopakují situace sporné, kdy i komentátor nahlas projeví zájem tu situaci opakovaně shlédnout? (Zápas Plzně s Duklou.)

 Podíváme-li se na trend, kam se řízení fotbalových utkání ubírá, musí nám být smutno. Dál od branky se trestá i náznak faulu. V pořádku. Proč, ale, jen tam? Proč ne na celém hřišti? Podíváme-li se na jakékoli zahrání rohu, nebo přímého kopu, vidíme, jak se hráči drží kolem pasu oběma rukama, tahají za dresy, věší se jeden na druhého a píšťala mlčí. Proč se někdy trestá škobrtnutí o druhého žlutou kartou a jindy úmyslné nakopnutí zezadu ne? Proč se tak vehementně celý svět brání videu ve fotbale? Nerozumím tomu. Proč přichází zákazy opakování sporných situací v pohárech? Něco je špatně. Je, ale špatně i to, že se jednou za pár měsíců začne "veřejně upalovat" jeden hráč. A zrovna ten, který tyto věci dělá spíše málokdy, oproti jiným, notoricky známým penaltovým "specialistům". Možná proto, aby se jako něco dělalo. Lepší by bylo, proškolit sudí tak, aby se fauly pískaly opravdu všude. Ano, bude zpočátku třeba deset penalt, ale proč ne? Bude více gólů, hráči si zvyknou a góly budou padat více ze hry a ne jen z pokutových kopů a z trestňáků. A zapojme video! Nebudou dohady a zloba! Vím, jsem naivní. To, co bych si přál se asi nestane. Je to škoda. V době, kdy jsem fotbal aktivně hrál, se hrál fotbal slušně. Stačí se podívat na zápasy před pětadvaceti lety a pochopíte. Nikdo se tam nechytá za dresy, ve vápně se nezápasí a hráči se k sobě chovají ohleduplněji. 

 Přestaňme, tedy, s "hony na čarodějnice" a začněme znovu dodržovat základní fotbalová pravidla, vždyť jsou jasně dána a nechme trendy trendama. Myslím, že v tomto případě bude krok zpět k dodržování pravidel nejlepším, co se může udělat a tento krok doplňme oním videem, v ostatních sportech úspěšně aplikovaným.

 

Autor: Karel Veselý | úterý 24.3.2015 13:06 | karma článku: 16,08 | přečteno: 749x